Wett’n van toet’n en bloaz’n

Immaterieel Erfgoed…..

In december 2013 werd het midwinterhoornblazen opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. De plaatsing op deze lijst geeft veel nieuwe mogelijkheden, doch ook verplichtingen. De federatie Gelderse Midwinterhoornblazers en stichting Midwinterhoornblazen Twenthe vroegen samen deze status aan.

Boek…..

Niet lang daarna ontstond het idee om een boekwerkje te schrijven over het maken van de midwinterhoorn. De Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe was al gauw enthousiast over het voorstel van Paul Wigger: “Een oud ambacht presenteren op een hypermoderne manier.”

Met foto’s, tekst en (internet) film en Blippar techniek, wordt het maken van een hoorn op eenvoudige en moderne manier voor het voetlicht gebracht.

Augmented Reality……

De AR-technologie biedt de lezer een interactieve manier om met “moderne tools” zoals Ipad, tablet of smart-phone, een extra dimensie aan dit boekje toe te voegen. Met een gratis app kunnen pagina’s gescand worden en op die manier worden foto’s letterlijk tot leven gebracht. De door de app opgeroepen filmpjes zijn een ‘toegvoegde realiteit’. Dit maakt het boekje uniek in zijn soort!

Doelgroep…..

Het boekwerkje is erg leuk voor kenners, maar ook juist degenen, die voor het eerst een blik in de werkplaats van de midwinterhoornbouwer willen werpen, zijn met dit boekje prima bediend.Een belangrijke doelgroep is de leeftijdsgroep van 10 tot 14 jaar.

Leskist……

Daarom is speciaal voor scholen ook een leskist, compleet met lesplan ontwikkeld in combinatie met dit boek. In deze kist zitten alle benodigde materialen en gereedschappen waarmee de bouwer zijn of haar midwinterhoorn kan maken. Op deze manier worden de vaardigheden van het maken en blazen veilig gesteld voor het nageslacht. Deze kist kan voor een bepaalde periode in bruikleen gegeven worden door de Stichting Midwinterhoornblazen Twenthe. De intentie van dit boekje, met leskist is, om met name de jonge generatie te interesseren voor het maken van en het blazen op de midwinterhoorn.

Het boek is inmiddels verkrijgbaar via onderstaand adres te verkrijgen en tegen een prijs van € 10,00 .

Bestelling per mail op info@midwinterhoornblazentwenthe.nl of schriftelijk onder vermelding van naam en (e-mail)-adres bij B. Kornegoor, Werfstraat 3A te Enter. Na bestelling krijgt u een factuur en hoort u waar het boek afgehaald kan worden of dat het verzonden moet worden